Het is al weer een tijdje geleden dat het lokaal bestuur tijdens de jaarmarkt van Olen Centrum de resultaten van de participatieweek rond de herinrichting van de dorpskern in Olen centrum bekend maakte.

Inwoners, middenstanders, scholen en geïnteresseerden hebben gedurende een week voor de jaarmarkt op verschillende participatiebijeenkomsten hun visie en mening mogen geven over hoe de dorpskern van Olen Centrum er zou moeten uitzien na de herinrichting volgens hen.

"Het was een intensieve week met veel interactie tussen bestuur, studiebureau en geïnteresseerden", vertelt Elke Tweepenninckx, schepen van o.a. participatie ons.

Belangrijke hoofdlijnen die uit deze week naar voor kwamen zijn dat men wil dat het driehoekig plein blijft, net als de omzoming ervan door bomen, dat de historische elementen behouden blijven en dat door middel van banken en zitelementen het plein een plek is voor ontmoeting.

Tevens wil men dat er een multifunctioneel gebruik van het plein mogelijk blijft met een combinatie van groen en verharding.

Voor schepen van o.a. mobiliteit Ellen Deswert was het dan weer zeer belangrijk dat er een duidelijk signaal gegeven is door de participanten naar mobiliteit en indeling van de openbare weg toe.

"De duidelijke hoofdlijn die gegeven is door de mensen is dat het aantal parkeermogelijkheden van nu ook na de herinrichting behouden blijven."

Dit is zeer belangrijk voor de vele horeca en andere handelszaken in het centrum van Olen. " hiernaast zullen we inzetten op een betere bewegwijzering naar deze parkeerplaatsen" zegt de schepen erbij.

Anders dan nu is er duidelijk de kaart gekozen voor een zone 30 binnen het kerngebied (Sint – Maartenstraat, Processieweg en Dorp) in combinatie met fietsstraat en zal er gescheiden verkeer zijn in de Tramstraat en Herentalseweg voor auto's en actieve weggebruikers.

Het aangestelde studiebureau ging met al deze informatie en wensen vanuit het lokaal bestuur en de participanten aan de slag, om op basis hiervan een plan te ontwerpen.

Dit plan zal een van de volgende weken klaar zijn, waarna we hiermee terug de boer op gaan met de mensen die tijdens de vorige participatiemomenten ook aanwezig waren.

Nadien zullen we met het voorstel ook de andere inwoners informeren en overgaan tot de aanstelling van een aannemer om het plan om te zetten in praktijk.'